FILM: Golgota Basarabiei (2010)

21 noiembrie 2010
Un film documentar despre crimele comunismului in Basarabia
Filmul a fost realizat la Studioul „Moldova-film”, avându-i ca scenarişti pe Victor Vasilache şi Ion Chistruga, iar regia este a lui Ion Chistruga şi Alina Ciutac şi reprezintă drama neamului nostru în timpul regimului totalitar stalinist. Documentarul prezintă viaţa poporului basarabean de la 1940 încoace – popor care a trecut prin deportări, foame, lagăre de concentrare, colectivizare etc.


11 comentarii:

petru borodi/Cluj spunea...

Bag de seama ca sunteti satui de multe , desigur dintre cele ce-s spurcaciuni !
Ma bucura si e spre binele Neamului crestin-romanesc !
io-s poate mai tantalau decat Domniile Voastre , si deci is prea mult satul si de republica moldova !
Poate veti pricepe sau poate voi primi doar sudalme !
Oricum va voi bineprimii doar imin sunteti Frati, si pentru Un singr/intreg/suveran Teritoriu al Neamului meu e o onoare daca sunt suduit !
petru borodi/Cluj
P.S. Pai si daca tot sunteti satui de scarbosenii si de dregatorii tradatori oare pe cand Unire si Ridicare ???

Anonim spunea...

Romanii din Basarabia au avut de indurat mai mult decat cei din Romania, la ura de clasa adaugandu-se cea de neam.
Basarabia este pamant romanesc, iar acolo traiesc romani de-ai nostri. Din pacate, statul roman mereu s-a invecinat cu puteri hraparete, iar uneori a trebuit sa aleaga ce provincie sa-si jertfeasca, iar cand agresorul era o mare putere era previzibila jertfa.
Eu sunt impresionata de istoria acestui pamant romanesc si-i admir pe romanii moldoveni pentru omenia lor.

Anonim spunea...

Am vazut astazi acest documentar si m-a impresionat pana la lacrimi. Recunosc cu rusine ca n-am stiut de aceste atrocitati provocate de regimul comunist, desi sunt de loc din Basarabia.
Impresionante sunt si tipurile de masuri luate de asa-numitii salvatori ai neamului, gen: peste sarat oferit drept hrana celor transportati timp de 2 saptamani in Siberia, in conditiile in care nu li se oferea si apa. Oribil!
Ma intreb si eu asa cum s-a intrebat matusica din film, oare cineva va cere vreodata iertare pentru tot ceea ce au provocat sovieticii? Oare se vor face vreodata procese celor care au comis crimele odioase? In Germania s-a cerut iertare, s-au acuzat/condamnat criminalii (chiar daca nu toti).

Anonim spunea...

Da am avut de suferit multe, si prim multe am fost nevoiti sa trecem. E timpul sa punem poarta comunismului si sa ne trezim,. Desteaptate romane.

ULTRA NATIONALIST spunea...

CE NU AU REUSIT BOZGORII IN PESTE 500 DE ANI DE DOMINATIE IN TRANSILVANIA, NU VOR REUSI NICI RUSII IMPUTITI IN URMATORII ANI..AL 3 LEA RAZBOI VA INCEPE IN CURAND IAR RUSIA VA FI UNA DIN "MARILE" PUTERI CARE VA PIERDE TERITORII...LUMEA SE TEME DE RUSI SI DE RUSIA CA STAT...NU VA TEMETI PT.CA EI SUNT DOAR NISTE ANIMALE, IAR ANIMALELE POT FI CONTROLATE DE OAMENI, ARMATA LOR SE BAZEAZA PE RAGETUL DE BOU SI ALERGATUL CA O MUSCA FARA CAP. TOT DIABOLISMUL LOR POATE FI INLATURAT PRIN INTELIGENTA...TEHNOLOGIA LOR DE RAZBOI SE BAZEAZA PE CEA A ANILOR 40...TOT CE FACE CA OAMENII SA BATA IN RETRAGERE ESTE VORBA LOR MAREATA CA SUNT INTINSI TERITORIAL...ATAT SI NIMIC MAI MULT

Siena spunea...

Marturisesc, ca am privit cu mai putina compasiune aceste imagini/realitati, dominata fiind de un sentiment de nedumerire si incarncenare, stiind ca, nu mai departe decat in luna Noiembrie a acestui an 2010, acest popor devastat de istorie si-a reasezat in scaunul conducerii treburilor Tarii aceeasi ticalosi dintotdeauna. Acestia nu au pe raboj doar niste crime si umilinte indepartate in timp, ci, nu mai departe de Aprilie 2008(?) au ucis iara tineri ai acestui neam, in strada, fara a da socoteala judecata.
Asadar, cum sa incerc mila si nu revolta fata de un popor care isi intampina dusmanii cu flori si zambet fericit pe fata, care-l readuce pe voronin la carma si care, isi uita radacinile lasandu-se invadat in intimitatea fiintei sale de o rusificare acceptata.
NICHITA STANESCU spunea candva :"Patria mea este Limba Romana" ... Am trait o vreme pe aceste "pamanturi rapite de Romania Regala" si stiu nu din povestite, ca moldovenii vorbesc si-ntre ei limba rusa (!?!).
Candva, la-nceputul anilor '90, ochii mi se umpleau de lacrimi, vazand "podurile de flori de peste Prut ... Acum, am aflat -din pacate-, ca poezia nu poate reaseza realitatea in matca cea dreapta. Noi chiar ii socoteam pe moldoveni niste frati aflati intr-un necaz mai mare ca al nostru. Intre timp, am aflat ca doar 3% dintre ei si-ar dori sa ne fie alaturi, dar, 90% il voteaza pe Basescu ... Spre "binele" nostru! In veci!

Siena spunea...

Revin, pentru a multumi pentru ajutorul electoral ce ni l-ati dat. Asadar:
Spasiba!

Anonim spunea...

Comunismul este o mizerie! Moarte comunistilor!

Unknown spunea...

pentru siena

Pai cine si pentru ce au luptat in transnistrai contra rusilor singuri, fara Romania lui Iliescov? Au luptat romanii basarabeni pentru limba si tricolor!

Ce mai buni au fost deportati si ucisi de NKVD! Romania ce face: ne uita! Nu te mira !

Totusi, majoritatea romanilor basarabeni poarta in suflet dragostea de neam!

alex spunea...

Foare frumos filmul.. Basarabia e Romania :D

Anonim spunea...

kkt ku perjî, nimic mai mult.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: