Paul Goma se întoarce acasă după 66 ani de exil

11 august 2010
Paul GomaAproape incredibil, dar adevărat: Paul Goma, autorul romanului „Din Calidor”, în care descrie cu o deosebită căldură Basarabia copilăriei sale, a acceptat să revină acasă, după o absenţă de 66 de ani. Cel mai cunoscut disident român şi scriitor cu renume internaţional, Paul Goma, a primit bucuros invitaţia Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova de a reveni în locurile natale. Celebrul scriitor şi militant anticomunist este aşteptat la Chişinău pe 2 octombrie 2010, exact în ziua când va împlini 75 de ani.
Un eveniment de rezonanţă culturală şi politică

Născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, judeţul Orhei, în familia învăţătorilor Eufimie şi Maria, Paul Goma s-a refugiat în 1944 în România în speranţa de a se salva de urgia ocupaţiei sovietice. Spirit rebel, nonconformist, a suportat teroarea bolşevică şi în România, a fost închis în puşcării comuniste, iar în 1977 a emigrat împreună cu soţia şi fiul în Franţa, cerând azil politic. De atunci, nu a venit nici în România, nici în Basarabia, astfel încât vizita lui la Chişinău şi în satul natal, Mana, Orhei, va fi cu certitudine un eveniment de largă rezonanţă culturală şi politică.

Amintim că pe 2 octombrie 2009 Asociaţia Hyde Park a cerut organelor competente din Republica Moldova să acorde în regim de urgenţă cetăţenia Republicii Moldova scriitorului Paul Goma şi membrilor familiei acestuia. Iar în vara lui 2010 Uniunea Scriitorilor din R. Moldova i-a trimis o invitaţie de a veni la Chişinău. În ziua când a primit această invitaţie, pe 22 iulie, Paul Goma a scris în jurnalul său rânduri tulburătoare: „După-amiază, mi-a venit o scrisorică din Basarabia: US mă re-invită la o călătorie – „în ospeţie”, se zice pe la noi. Academia, Biblioteca Naţională, Biblioteca din Mana (aşa!) organizează lansări de carte, întâlniri cu cititorii, cu prilejul împlinirii a 75 de ani (…) Mihai Cimpoi care semnează invitaţia mă anunţă că Mihai Ghimpu a aprobat propunerea de a mi se decerna „o înaltă distincţie de stat”, iar Primăria vrea să-mi acorde cetăţenia de Onoare a oraşului Chişinău. (…) Oare nu visez? Să se materializeze visul nostru – al Anei, al lui Filip – de a avea, totuşi, o ţară? Cu neamuri cu tot? O, Doamne. Fă să se realizeze”. Răspunsul lui Paul Goma la invitaţia Uniunii Scriitorilor din RM e la fel de entuziast: „Primesc, bucuros, să călătoresc la Chişinău”.

„Voi fi având dreptul la cetăţenia moldovenească?”

Paul Goma speră că, în sfârşit, i se va acorda cetăţenia Republicii Moldova: „M-am născut în 1935 în Basarabia, deci am dreptul să pretind… reîncetăţenirea – că tot sunt eu apatrid din 1977”. Dar nu poate scăpa totuşi de îndoieli: „Voi fi având sau nu dreptul la cetăţenia moldovenească, împreună cu familia? Voi fi având dreptul la un adăpost la mine acasă, acum, la bătrâneţe?”.

Preşedintele USM Mihai Cimpoi a declarat pentru JURNAL că l-a bucurat răspunsul afirmativ al lui Paul Goma la invitaţia de a reveni acasă şi că vor fi pregătite simpozioane, conferinţe, lansări, adică „un buchet de manifestări” consacrate lui Paul Goma, „fiindcă e vorba de revenirea la baştină, la izvoare”. Totodată, Mihai Cimpoi subliniază că e necesar „să se rezolve şi chestiunile birocratice” privind acordarea cetăţeniei şi a unui paşaport moldovenesc lui Paul Goma. Precizăm că lui Goma i-a fost ridicată cetăţenia României în 1977, iar în 1981 el a refuzat cetăţenia franceză, având şi în prezent statutul de „refugiat politic stabilit în Franţa”.

Mihai Cimpoi ne-a comunicat că a adresat Preşedinţiei R. Moldova o scrisoare cu rugămintea de a i se acorda în regim de urgenţă cetăţenie moldovenească lui Paul Goma. Deocamdată, la USM nu a parvenit un răspuns. „Preşedintele interimar Mihai Ghimpu este plecat, va reveni peste 10 zile şi sperăm că vor fi făcute toate actele, iar Uniunea Scriitorilor va fi ajutată să asigure cheltuielile legate de vizita lui Paul Goma”, susţine Mihai Cimpoi.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Hyde Park Oleg Brega, care a cerut cu un an în urmă să i se acorde urgent lui Goma cetăţenie moldovenească, îşi exprimă îngrijorarea că cei care îl invită acum la Chişinău încă nu au pus la punct toate detaliile în legătură cu revenirea scriitorului în Basarabia. „Ce-i oferim noi lui Goma? Mă tem ca după toate simpozioanele şi conferinţele să nu-l lăsăm undeva la gară”, ne spune Oleg Brega.

La Mana nimeni nu ştie de sosirea lui Goma

Vestea despre sosirea lui Goma la Chişinău s-a răspândit deja, mai ales prin capitală – toţi cei care o aud rămân şocaţi. „Goma?! Vine Goma?!” Cu siguranţă, Paul Goma este exilatul basarabean cel mai aşteptat în Basarabia.

Din păcate, însă, organizatorii vizitei disidentului încă nu au un plan concret de promovare a evenimentului. În satul Mana, de exemplu, nimeni încă nu ştie de „revenirea acasă” a lui Paul Goma. Nu ştiu nimic cei care locuiesc în casa părinţilor lui. Nu ştiu nimic cei 40 de copii care învaţă la şcoala din satul natal al scriitorului. Nu ştia nimic nici educatoarea Lilia Popescu de la grădiniţa din Mana (o grădiniţă cu 21 de copii), fiindcă nu a fost anunţată de nimeni. Când i-am spus vestea, s-a bucurat: „Vine Goma?! Îl vom primi cu toată căldura. Noi în fiecare an, de ziua lui, facem simpozioane la şcoală, o dată am făcut o manifestare şi la grădiniţă. Vom organiza o întâlnire şi pe 2 octombrie. Nu ne vine să credem că va fi printre noi”.

Paul Goma este autorul a 30 de volume, dintre care menţionăm „Ostinato” (1971), „Gherla” (1976), „În cerc” (1977), „Garda inversă” (1979), „Culorile curcubeului ‘77” (1979), „Patimile după Piteşti” (1981), „Soldatul câinelui” (1991), „Bonifacia” (1986), „Din Calidor” (1987), „Arta refugii” (1990), „Astra” (1992), „Sabina” (1991), „Amnezia la români” (1995), „Justa” (1995), „Jurnale” (1997-2004), „Basarabia” (2002), „Săptămâna roşie: 28 iunie – 3 iulie sau Basarabia şi Evreii” (2003).

Pe 9 aprilie 2010, scriitorul nota în Jurnalul său: „Am mai scris, repet: fiind convins că nu există viaţă după asta, mi-am făcut viaţa de acum ca pe unica şi ultima şansă de a face ceva. Ştiu, pre-ştiu că în acest an, 2010, voi pleca. Dacă se va întâmpla pe 2 octombrie, voi primi „evenimentul” ca pe un dar, ca pe o floare – „cu prilejul împlinirii a 75 de ani”. E greu să comentezi astfel de rânduri. Sperăm din toată inima că ele nu sunt o premoniţie. Şi îl aşteptăm la sărbătorile Goma din Basarabia.

Irina Nechit

2 comentarii:

Anonim spunea...

Noi, rudele basarabene ale lui Paul Goma il asteptam cu drag de mult timp. Ne bucuram ca se va intilni mai intii cu noi (cei care au mai ramas), apoi cu oficialitatile. Speram ca cei care-l invita oficial vor trece usor peste barierele birocratice in legatura cu oferirea cetateniei si cu logistica intregului itinerar.

Cu respect,
Angela Goma-Trubceac,
din numele tuturor gomilor ramasi,
Orhei

Alexandru Moraru spunea...

Marele Paul Goma este unul din cei mai curati oameni ai Basarabiei ramasi in viata.Barbatia acestui scriitor si luptator impotriva comunismului a adus roade importante si a educat generatii intregi pe eroismul acestui OM.
SA NE TRAITI MAESTRE LA MULTI ANI !

Alexandru Moraru

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: