Neagu Djuavara: unire administrativă între România şi Moldova

10 mai 2010
Istoricul Neagu Djuvara le-a spus studenţilor basarabeni de la Universitatea „Dunărea de Jos» din Galaţi că deşi este foarte bătrân, îşi doreşte cu ardoare să vadă cu ochii lui refăcută graniţa pe Nistru, scrie Adevarul.„Noi avem o monedă de schimb cu Ucraina — Transnistria. Noi trebuie să le dăm Transnistria, cu condiţia ca Ucraina să refacă puţin graniţele de sud şi de nord ale Moldovei. În acelaşi timp, pentru că avem în Transnistria peste 40% populaţie românească, le vom zice locuitorilor de acolo că cine vrea să revină în Moldova o poate face oricând. Care vrea să se întoarcă le dăm pământuri la noi. Dar şi invers, cine vrea să rămână acolo pentru a deveni cetăţeni ai Ucrainei, o poate face fără probleme», spune istoricul.

Astfel se poate îndeplini un vis de-al lui care datează de aproape 70 de ani: o Românie rotundă!

„Este un vis pe care vreau să-l văd împlinit, dar se pare că sunt prea bătrân», spune trist Neagu Djuvara, care a sărbătorit anul acesta 92 de ani de viaţă.

Acesta le-a mai spus studenţilor că în acest moment aşa zisa unire culturală dintre România şi Moldova nu pare să fie deloc eficientă, singura soluţie fiind o unire administrativă.

Neagu Djuvara i-a asigurat pe studenţii basarabeni că după unire România trebuie să le garanteze «fraţilor de peste Prut» că vor avea toate drepturile de care beneficiază toate minorităţile. Istoricul i-a rugat pe studenţi să facă lobby printre membrii familiilor de dincolo de Prut să înţeleagă importanţa acestui pas care trebuie făcut, mai scrie Adevarul.

sursa: zdg.md

1 comentarii:

Oleg spunea...

Unirea administrativă fără un consens cultural este absurdă şi nu va însemna nimic altceva decît transformarea basarabenilor în români de mîna a doua...

Unirea se face în simţ şi în cuget, doar aşa niciun hotar nu ne va putea separa.

O unire pur administrativă înseamnă un imperiu antiromânesc, aşa cum sînt astăzi România şi Republica Moldova: în ambele ţări românii sînt trataţi ca străini, istoria, credinţa, valorile şi idealurile lor sînt distruse şi batjocorite de către politicienii corupţi şi antinaţionali, care sînt instrumente jidăneşti!

http://www.badpolitics.ro/doi-ani-de-cand-israel-a-cumparat-romania-o-tara-subjugata-economic-si-politic-de-concernele-evreiesti-aim/

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: